Sörözés edzés után

edzés után lehet e sörözni

Avagy tényleg nem számít-e, ha egy sört megiszok?

A legtöbb sportolással kapcsolatos oldal egyértelműen amellett van, hogy leginkább minimalizálni kell az alkohol fogyasztását. Viszont egy pár ilyen cikk átolvasása után ráakadtam egy nem rég megjelent tanulmányra is, ami kicsit más szemszögből közelíti meg a témát.
Eszerint nem mindegy ugyanis, hogy edzés előtt vagy edzés után iszol és az sem, hogy miből és mennyit.
Edzés előtt egyértelműen káros és veszélyes bárminemű szeszes ital fogyasztása. Kis mennyiségben is dehidratál az alkohol és a mozgás koordinációd nagy mértékben lecsökken. (Én nem is engedek az óráinkra olyat, akin látszik, hogy súlyosan alkohol befolyása alatt van és az edzéseken is tilos inni.)

Nade mi a helyzet az edzés utáni kocsmába beülős szeánsszal? Ha vesszük egy pohár  sör kalóriatartalmát (200 kcal), alapvetően nem mondható soknak (2 km futással lazán ledolgozod). Magyarán elhízni nem fogsz tőle és ásványi anyag tartalma is magas.

A baj a 4-5 %os alkoholtartalommal van. Az alkohol lebontása ugyanis szembemegy a regeneráló, zsírlebontó és izomépítő folyamatokkal és jócskán dehidratál. Ami roppantul visszavetheti az edzés teljesítményt…. ha nagy mértékben fogyasztod.

Azonban (!), ha meg tudod állni, hogy egy pohár sörnél többet igyál, lényegesen nem fogja befolyásolni a munkádat.

Annyit mondjuk azért megtehetsz a negatív hatások csökkentése érdekében, hogy aznap alapból sok vizet iszol és eszel is mellé valamit. Nyilván, ha az olimpiára készülsz, vagy versenyre akkor teljes  mértékben tartózkodj az alkohol ivástól, de mindenki más esetében heti kétszer egy pohár sör nem nagy probléma főként, ha rendszeresen mozogsz is hozzá.

Magyarán ecikk szerint egy sörre lazán beülhetsz velünk minden lelkiismeret furdalás nélkül :).(akit érdekel szívesen elküldöm a linket)
Ti mit gondoltok? Megúszós az egy pohár sör vagy nem? Írjátok meg a véleményetek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.