Instant Suffering

Nyújtás, hajlékonyság fejlesztés, spárga

Balett óránk kapcsán elég sokszor felmerül a kérdés: van-e értelme a nyújtással foglalkozni? Tudok-e majd valaha spárgázni?
Igazából a válasz összetett, mint Sch. Norbi pszichológiai tünetegyüttese. Sokféle dolog befolyásolja és nehéz megjósolni lehet-e javulást elérni és az mennyi idő lesz.
Genetika, a szervezet egészségi állapota, és, hogy mennyi időnk van ezzel foglalkozni.
A leglényegesebb ezek közül a testünk öröklött tulajdonságai.

Inak, izmok nyújthatósága, a csontok alakja, az ízületek mozgékonysága. Ez mind-mind genetika. És az igazság az, ha valaki alapvetően hajlékony, az sokkal könnyebben fejlődik, mint akinek merevebb az izomtónusa. Illetve az is sokat befolyásol, hogy fiatal korban mennyire foglalkoztak ennek a képességnek a fejlesztésével.

Nyilván, ha valamilyen sérülésed van/volt az is tudja kedvezőtlenül befolyásolni az előrehaladást és az is, ha nincs időd rendszeresen gyakorolni. A lényeg viszont: ha komolyan a fejedben vetted, hogy te megtanulsz spárgázni vagy hidazni, van egy jó hírem a célt elérni nem lehetetlen, de rögös az út odáig. Mindennap foglalkozni kell vele. Keresned kell rávezető gyakorlatokat, sőt a helyes pozíció megválasztásával is tudsz gyorsítani a folyamaton.

capoeira edzés budapest

Pl. nem mindegy, hogy a csípőd kifelé vagy előrefelé néz mikor spárgázol. Az előbbi, a ‘Open Front Split‘ például sok embernek könnyebben kivitelezhető. (Baletton is ezt a variációt használjuk egyébként.)
Szóval sok tényezős a dolog, de mindenképpen megéri szenvedni vele és minden egyéb nyújtással. Egyrészt a mozgástartománya kiterjed a testednek, ezzel megelőzheted a sérüléseket, másrészt az izmaid fejlődését is meggyorsíthatod vele. Ugyanis ezt kevesen tudják, de az izompólya, ami körbeveszi az izmot, nem növekszik úgy, mint az izomzat az edzés hatására és ezzel meggátolhatja az alatta lévő izom vastagodását. Hogy ezt elkerüld, minden edzés végén legalább a dolgoztatott izmot meg kell nyújtanod.

Ehhez rengeteg  érdekes nyújtás technika közül választhatsz. Előfordulhat, hogy mindenkinek más jön be, de talán a PNF rendszer a leghatékonyabb. Nekem például ez vált be 🙂

Később majd erről is írok később egy cikket! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.