Tudom, hogy nem régiben volt recept, de ezt az ételt mindenképpen meg kellett osztanom. Ha olvastátok már a Vörös veréb című kémkrimi könyvet biztosan tudjátok, hogy felfoghatatlan okokból az író minden egyes fejezet végén egy a történetben felbukkanó fogásnak a gyorsreceptét közli, amik ugyan nem töltenek be fontos szerepet, de kipróbálásra érdemesek lehetnek. Az egyik ilyen a (címben már említett) afgán tök volt, amit Dominyika, a szexi orosz kémnő evett étteremben mikor CIA ügynökkel randevúzott. Az eredeti Kaddo Bourani receptje következik.
Ez az étel nem egészen fitness kaja, sőt egyáltalán nem az. Ugyanis a sütőtökünket jó alaposan meg kell szórnunk cukorral. 😛 Fel lehet hördülni nyugodtan de, ha ez kell, hogy kicsit idevarázsoljam a kelet ízeit, én megteszem.
Szóval miről is van szó:
A pastuk, (megj.:Afganisztánban élő őslakosnép, ugyanis olyan, hogy afgán ember etnikailag nincsen) szeretik bőven fűszerezni az ételeiket és a cukorral sem bánnak csínyján. Ez itt sem lesz másképp.
Összetevők
- olivaolaj
- 2 db sütőtök
- cukor
Húsos szószhoz:
- olivaolaj
- 1 fej lila hagyma
- 1 kg darált hús
- 1 tk fokhagyma
- 1 1/2 tk koriander
- 1/2 tk kurkuma
- só, bors
- 500 g paradicsompüré
- víz
Szószhoz:
- olivaolaj
- joghurt
- fokhagyma
Elkészítés:
Mossuk meg a tököket, majd vágjuk ketté őket. Szedjük ki a magokat és vágjuk ki a szálas részeket. Harmadoljuk el a feleket, majd hámozzuk meg egyesével. Ha szeretnétek, hogy gyorsabban süljön meg vágjátok még kisebb darabokra. Egy nagy tepsibe helyezzünk sütőpapírt, majd borítsuk rá a a darabokat. Öntsük meg oliva olajjal, majd cukrozzuk meg bőven.(Ezt hagyjuk el, ha kicsit fittebb ételt szeretnénk 😉 ) Tegyük be a 250 fokra előmelegített sütőbe és süssük egy óráig, amíg puha és sötét narancs nem lesz.
A marhahúsos szószhoz vágjuk fel a hagymát, majd dinszteljük meg. Adjuk hozzá a húst és a fűszereket. Ha aranybarnára sül öntsük hozzá a paradicsompürét és a vizet, és főzzük, amig sűrű nem lesz.
A joghurtot fokhagymával keverjük össze és kész is a szósz.
Az egyes összetevőket egymásra rétegezzük, vagy egymás mellé helyezzük az esztétikusabb kinézetért. 🙂
Jó étvágyat!