Az eredményes edzésmennyiségről

edzéstervezés

Ez elég nehéz és összetett kérdés, hiszen az eredménnyel is járó edzésmennyiség mindenkinek más és más. És hát természetesen ez attól is függ, mit szeretnél elérni. Fogyni? Erősödni? Szálkásítani? Egy sportágban fejlődni?
Első körben erről érdemes  elgondolkodni és akár egy edző véleményét is kikérni az elképzelésről.
Egy viszont biztos: ahhoz, hogy bármiben eredményt érj el, be kell áldoznod bizonyos mennyiségű időt és energiát. Ha ez nincs meg, csak részben, vagy egyáltalán nem jutsz el a kitűzött célodig. Itt sajnos nincs könnyebb út!
A Foxhouse Sportegyesület edzésein igyekszem minél többször, amikor alkalom adódik rá, de persze finoman rábeszélni mindenkit, hogy az órákon kívül is járjanak el mozogni. Miért fontos ez? Azért mert, ahhoz, hogy bármelyik sportágunkat eredményesen tudjad űzni, szükséged van megfelelő testierőre és állóképességre, amit heti egy órában nem lehet összehozni.  Ugyanis ilyenkor az adott sportághoz szükséges készségek, mozdulatok elsajátítására fektetjük a nagyobb hangsúlyt és így nincs feltétlenül idő az egyes izomcsoportok izolált fejlesztésére, vagy a fogyáshoz lényegesen fontos min 45 perc kardióra.

Általánosságban tehát annyit tudnék javasolni, hogy amennyiben heti egy készségsportra jársz legalább heti 2 alkalommal min 1 órás otthoni vagy konditermes edzést illessz be a napirendedbe, a köztes napokat pedig 30-30 perc nyújtással vagy jogával töltsd ki.

Persze ez most soknak hangzik és lehet, hogy te megvagy elégedve magaddal és a jelenlegi állapotod szintentartásához elegendő heti egyszer-kétszer sportolni. És ez egyébként teljesen rendben van. Azonban (!), ha változtatni szeretnél ebben vagy abban bizony dolgozni kell. A belefektetett munka viszont idővel garantáltan kifizetődik 🙂

Ésszel edzést mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.