Ami nem öl meg, abban még meg lehet rokkani

hiba edzéseknél, tippek erősítéshez, workout edzés

Röviden összegyűjtöttem azt az 5 bagatel hibát, amire, ha nem figyeltek kellően edzésnél, akár komolyabb sérülés is lehet a következménye.

Még mielőtt elkezdeném, leszögezném, hogy az alábbi példák legtöbbjét extrémebb sportokból szedtem össze, ettől függetlenül az egyszerű workout edzésekre is vonatkozhatnak.
1. Bemelegítés hiánya
Bemelegíteni szép, bemelegíteni jó. Legyél okos és melegíts be te is minden edzés előtt! Már csak azért is, mert, ha alapból van egy húzódásod, vagy mondjuk korábban volt, elég bemelegítés nélkül szinte biztos, hogy újra lesérülsz. Véleményem szerint egy alapos bemelegítés 5-10 percen belül megvan. Nem nagy idő, de cserébe az ezt követő mozdulatok is könnyebbek lesznek.


2. Túl kapacitált elképzelések
Megvan az a szituáció, amikor a haverokkal gyakoroltok és megy a *** méregetés. Na ilyenkor van, hogy esetleg bevállalsz olyanokat is, amit alap esetekben nem. Komoly baleset származhat belőle, ha olyan gyakorlattal akarsz villogni, amire még nem vagy felkészülve.


3. Félelem
A félelem evulóciósan hasznos reakció. Érzékszervek kiélesednek, a fókusz koncentrálódik, segít a megfelelő reakciót adni a veszélyre, hogy életben maradjunk. Viszont van úgy, hogy a túlzott félelem bizonyos gyakorlatoknál kifejezetten hátráltató. Főleg az akrobatikus sportoknál, ugyanis hezitáláshoz, leblokkoláshoz vezethet.


4. Túledzés
Ebben a témának majd fogok szánni egy különálló posztot, mivel a mozgásszegény életmód mellett ez kb ugyanannyira kártékony az egészségre nézve, s míg, aki nem sportol az tudja magáról, hogy nem tesz jót ezzel magának (remélhetőleg), addig aki túl sokat edz, ezzel maximálisan nincs tisztában. A jeleit is sokkal nehezebb észrevenni edzőként is, illetve magának az sportolónak is. A folyamatos túlzott terhelések a szervezetre nagyon megerőltetőek főleg, ha nem hagyjuk pihenni. Egyszerűen kimerülünk, csökken a koncentrációnk és sérülékenyebbé is válunk.


5. Fáradtság
A mentális fókusz hiánya sok esetben komoly sérülések okozója lehet. A kialvatlanság alapvetően csökkenti a koncentrációképességet, a testünk fölötti kontrollt, viszont növeli a reakcióidőt. Küzdősportoknál ez egyértelműen rontja a teljesítményt, de a többi sportnál is igaz. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.