Sok húhó semmiért

Hídállás gyakorlatok -Rosaflorral nyújtó edzés

K ét nehéz lépés van a sportolásban. Az első, amikor elkezded, a másik, amikor kiesel a ritmusból és vissza kell rázódnod. A kettő pedig van, hogy egy és ugyanaz, főleg a notórius újra kezdőknek. Ez utóbbi sajnos nem a legszerencsésebb állapot, de a leggyakoribb is. De miért is rossz annyira nekünk ez? Hiszen, ha már megtanultunk valamit, azt egy kis kihagyás után is hamar vissza tudjuk hozni.
Sajnos el kell keserítselek, ez nem olyan, mint a biciklizés 🙁 Egy technikai tudást ugyanis a mozgás memóriád képes tárolni, de az erőnlét idővel leépül.

Hogy könnyebben érthető legyen, elsőként vegyük végig mi történik a szervezetedben, mikor elkezdesz edzeni.
Első edzés: nagy erőkkel, motivációkkal megtolod ezt az edzést. Mi történik? A tested felfogja, hogy ez nem tréfa és minden erejével próbál túl élni. Mikor a pihenése kerül a sor, beindít egy védekező programot, hogy a következő alkalommal már ne legyen ekkora baj. Növeli az izmaid keresztmetszetét, a szívfalat elkezdi megvastagítani es új ereket épít az izmok köré. Szépen, abban a pár napban, amit pihenéssel töltesz, a szervezeted felfejlődik egy következő, magasabb energiaszintű állapotra.
Kövi edzés: Már érezhetően sokkal jobban bírod, de így is jól elfáradsz. A szervezetedben újra le fog játszódni az előbbi folyamat.
De hirtelen kimarad 1,5 hét, amikor nem csinálsz semmit.
Mi történik?
A szervezeted, mivel az elmúlt időszakban nem jött támadás, úgy dönt nem akar ekkora tömeget fölöslegesen fenntartani, és szépen elkezdi elsorvasztani az izmaidat. Ez elég hamar bekövetkezhet, hiszen az izmok leépülése egy sokkal gyorsabb folyamat, mint a felépítésük. Így egy-egy hónapos kemény munkát 2 hét semmittevéssel ki tudsz tolni az ablakon.
De akkor mi a megoldás, ha rázósabb hetünk van és nem tudjuk a megszokott edzéseket csinálni? Egyszerű csinálj 10 – 15 perces rapid full intenzív edzéseket vagy lépcsőzz aznap liftezés helyett. A lényeg, hogy a teljes punnyadásba soha ne zuhanj bele! Én pl. ezeken a napokon mindig sétálva megyek pár megállót a melóba.

Legyél ilyen téren is kreatív!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.